8 Kasım 2009 Pazar

ANTEP USULÜ KURU PATLICAN DOLMASI

Eşim Antepli. Ben de bir süre Antep'te görev yaptım. Bu yüzden o yörenin yemeklerine karşı zaafım vardır.İnanılmaz lezzetli bir mutfak. Bütün Antep yemeklerinin içinde çok severek yediğimiz biri var ki o da kuru patlıcan dolması.Şimdi size tarifini veriyorum. muhakkak deneyin derim. Kuru patlıcan ve biberleri artık kolayca İstanbul'da da bulabiliyoruz.Şimdiden afiyet olsun.




Malzeme


25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık)

15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)

4-5 adet kuru soğan-3 baş sarımsak

2 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı biber salçası

2 su bardağı pirinç

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı toz şeker

Karabiber, kırmızıbiber, yenibahar, tuz

2 limonun suyu yada limon tuzu-Yeterince su



Tarifi

Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır.Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavrulur, salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konup hafifçe kavrulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Üzerine de aynı şekilde iç doldurulan biberler yerleştirilir. Daha sonra biraz tuz atılır ve üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altına gelecek kadar kaynar su katılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.

3 yorum:

  1. Emin olun aşkım bu yemegi mükemmel yapar Hele bide pirinç pilavı yapar ki parmakalarınızı yersiniz Hayırlı olsun blogun hayatım

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler bitanem yorumun için :))seni seviyorummm

    YanıtlaSil
  3. bu yorumun üstüne kim bilir ne yemekler döktürmüssündür :)

    YanıtlaSil